Brouwerij Jack-Op en Rock Werchter

In Werchter, Rotselaar en Wezemaal waren er vroeger 6 brouwerijen. Ik trok vandaag naar de Brouwerij Jack-Op te Werchter.

Brouwerij “De Palmboom” (in de volksmond “De Jack-Op)
In deze brouwerij, die opgericht werd door Felix Van Roost, leerden de stichters van de Mena “hun stiel”. Het bier dat men hier brouwde heette “Jack-Op”! Het was destijds “het studentenbier” bij uitstek in Leuven. Ernest Claes, de bekende auteur uit Zichem bejubelde dit bier zelfs in zijn boeken.

De brouwerij Jack-Op was destijds een grote werkgever in Werchter en drukte haar stempel op het sociale leven. Na de sluiting werden de gebouwen herbestemd tot winkels of woningen, en een gedeelte is in gebruik als Cultuurhuis. In en naast dit Cultuurhuis bevindt zich sinds kort het Rock Werchter X-belevingscentrum, goed voor 38 jaar rockgeschiedenis.

Advertisements

36 thoughts on “Brouwerij Jack-Op en Rock Werchter

  1. mooi hoe die oude gebouwen een nieuwe functie krijgen… het is blijvend lees ik… een dezer ga ik er eens naartoe gaan, proeven van de sfeer

  2. Een indrukwekkende serie! Dit moet je gewoon in alle rust groot bekijken!
    Alle details erg mooi in beeld gebracht, groetjes Cristien

  3. Interessant logje ! Jack-Op en Werchter ken ik maar al te goed, maar van ‘t cultuurhuis met belevingscentrum had ik nog niet gehoord, afgaande op je foto’s ziet t er alvast meer dan de moeite uit. Staat genoteerd in m’n agenda 😉 Tx voor de tip !

  4. Prachtige reportage en foto’s.Heb je jezelf ergens terug gevonden op 1 de foto’s? Knap ook dat de gebouwen een nieuwe bestemming hebben gekregen en niet verwaarloost werden.

    1. Ja je moet alleen even kijken wanneer de openingsuren zijn. Er staat ook een scherm met alle ingescande boekjes van Humo en foto’s van mensen door de jaren. Als je jezelf terug vindt (of vrienden) kan je vanaf het scherm de foto naar jezelf e-mailen. Groetjes

  5. Dag Joke, inderdaad een prachtige lokatie om zo een tentoonstelling te organiseren. Je hebt er een mooie reportage van gemaakt. Ik wens je een fijne avond en maandag toe. Beste groeten van Luc.

  6. Mooi dat de gebouwen van de brouwerij behouden zijn, want zo’n brouwerij hoort met die geschiedenis toch thuis in stad en streek. De combinatie met het rockpodium van Werchter zal de band met de stad alleen maar verstevigen, lijkt me.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s