Brouwerij Jack-Op en Rock Werchter

In Werchter, Rotselaar en Wezemaal waren er vroeger 6 brouwerijen. Ik trok vandaag naar de Brouwerij Jack-Op te Werchter.

Brouwerij “De Palmboom” (in de volksmond “De Jack-Op)
In deze brouwerij, die opgericht werd door Felix Van Roost, leerden de stichters van de Mena “hun stiel”. Het bier dat men hier brouwde heette “Jack-Op”! Het was destijds “het studentenbier” bij uitstek in Leuven. Ernest Claes, de bekende auteur uit Zichem bejubelde dit bier zelfs in zijn boeken.

De brouwerij Jack-Op was destijds een grote werkgever in Werchter en drukte haar stempel op het sociale leven. Na de sluiting werden de gebouwen herbestemd tot winkels of woningen, en een gedeelte is in gebruik als Cultuurhuis. In en naast dit Cultuurhuis bevindt zich sinds kort het Rock Werchter X-belevingscentrum, goed voor 38 jaar rockgeschiedenis.

36 thoughts on “Brouwerij Jack-Op en Rock Werchter

 1. mooi hoe die oude gebouwen een nieuwe functie krijgen… het is blijvend lees ik… een dezer ga ik er eens naartoe gaan, proeven van de sfeer

 2. Een indrukwekkende serie! Dit moet je gewoon in alle rust groot bekijken!
  Alle details erg mooi in beeld gebracht, groetjes Cristien

 3. Interessant logje ! Jack-Op en Werchter ken ik maar al te goed, maar van ‘t cultuurhuis met belevingscentrum had ik nog niet gehoord, afgaande op je foto’s ziet t er alvast meer dan de moeite uit. Staat genoteerd in m’n agenda 😉 Tx voor de tip !

 4. Ik kende het site niet, dus bedankt Joke! Bovendien is daar een wel heel mooie tentoonstelling te zien…
  Bedankt ook voor je lieve woorden van steun!

 5. Prachtige reportage en foto’s.Heb je jezelf ergens terug gevonden op 1 de foto’s? Knap ook dat de gebouwen een nieuwe bestemming hebben gekregen en niet verwaarloost werden.

 6. …rock Werchter is niet zo mijn ding…nooit geweest hoor, eer je anders zou gaan denken…de foto’s zullen zeker de moeite zijn…dat is wel mijn ding Joke, groetjes van rené

  1. Ja je moet alleen even kijken wanneer de openingsuren zijn. Er staat ook een scherm met alle ingescande boekjes van Humo en foto’s van mensen door de jaren. Als je jezelf terug vindt (of vrienden) kan je vanaf het scherm de foto naar jezelf e-mailen. Groetjes

 7. Was het bij jullie ook monumentendag zaterdag… erg mooi die eerste foto…en de anderen ook als je ze groot bekijkt… mooi onderwerp en uitwerking…Agnès

 8. Dag Joke, inderdaad een prachtige lokatie om zo een tentoonstelling te organiseren. Je hebt er een mooie reportage van gemaakt. Ik wens je een fijne avond en maandag toe. Beste groeten van Luc.

 9. goede locatie voor zo’n tentoonstelling
  en rock werchter, veel hebben daar herinneringen aan, zelf was ik op rock torhout dat was wat dichter

 10. Mooi dat de gebouwen van de brouwerij behouden zijn, want zo’n brouwerij hoort met die geschiedenis toch thuis in stad en streek. De combinatie met het rockpodium van Werchter zal de band met de stad alleen maar verstevigen, lijkt me.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.