Toots

Thielemans speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn 17e ontdekte hij de mondharmonica; daarnaast speelt hij gitaar. Zijn bijnaam Toots is afkomstig van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde.

Thielemans werd tijdens de Duitse bezetting gegrepen door de jazz, en wordt door velen als een van de grootste jazzmusici gezien. Hij heeft samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon.

Zijn mondharmonica speelt een belangrijke rol in de filmmuziek van Midnight Cowboy (1969), Turks fruit (1973) en van de Zweedse animatiefilm Dunderklumpen! (1974). Daarnaast is zijn spel sfeerbepalend voor de leader van Sesamstraat[1] en de politieseries Baantjer en Witse. In 1991 leverde hij een niet onaanzienlijke bijdrage aan het eerste soloalbum van Laura Fygi, Introducing.

hij werd er in april 2012 90

Bron: Wikipedia

37 thoughts on “Toots

 1. Wat een leuke frisse Looks heeft je blog gekregen.
  Heb weer heel veel moois gezien, appeltjes geplukt, kriebels gekregen van de rozebottels en ja goede herinneringen opgehaald bij de muziek van Toots.

 2. Een fenomenale CV en carrière.
  Met Benny Goodman en Peggy Lee: muzikaal talent en schoonheid (dat laatste is voor Peggy bedoeld).
  Een grote meneer in de muziekwereld.

 3. Prachtig Joke niet aleen deze foto maar ik vind het ook heel mooi hoe jij Toets Tielemans beschrijft ,een vakman,,NU NOG .groetjes wim

 4. ik zie toots klaar en duidelijk, knap gedaan zonder flits, de ruis is hier enkel maar meerwaarde 😉
  heb ook iets met toets maar dan van een ander kaliber 🙂
  grtjs….

 5. De foto is er. Probleem opgelost dus. 🙂 Mooie foto trouwens.
  Mijn pa had ooit twee lp’s van het Oscar Peterson waar hij ook mee deed. Hij heeft eigenlijk met heel wat grote namen in oa de Jazzwereld gespeeld. Enkele van die Jazzartiesten, zoals Dizzy Gilespie, wilden niet dat hij mondharmonica speelde maar gitaar. Hij trouwens, naast Bobbejaan Schoepen, één van de weinige artiesten die ook bekend was omdat hij goed kon fluiten.

 6. Joke, we hebben een gemeenschappelijke liefde. De voorbije tien jaar probeer ik zoveel mogelijk Belgische concerten van Toots mee te pakken. Zijn muziek is niet altijd 100% maar wat een innemende, begeesterende man is dat. Met eenvoudige verhalen, altijd een lach bij de hand en nog steeds niet echt beseffend dat hijzelf een van de groten is.
  Ik probeer hier een streepken muziek bij te zetten uit zijn ‘Brasil project’ en een link naar mijn Toots foto’s. De sfeer in jouw foto is hem helemaal. ALs je onderstaande links in jouw browser plakt kom je d’r wel.
  The Brasil project => https://www.box.com/s/xbkmbmvqfp63prjaugx9
  Foto’s Gent Jazzfestival 2010 => http://ludwigdelatter.wordpress.com/2010/07/12/toots-thielemans/
  Geniet er nog van :-))

 7. da is just in de mail stond de foto er niet op wel nu ? Er zit nog al veel ruis op de foto maar de mens is dan ook van leeftijd hé 🙂
  Mooi dat je die hebt kunnen maken
  Het lukt mij dus niet meer om met eigen mailadres een berichtje na te laten !

  1. Ja de foto is genomen in 2007 in een pikdonkere zaal en flits was verboden te gebruiken. E-mail, heb ik van andere bloggers nog gehoord. Wijziging instelling wordpress tijdje terug.

 8. Zie hier alles (of toch bijna) Heb Toots nog weten optreden in cinemazalen met Bobbejaan en Jean Walter Grts

 9. Toots, een mens die altijd je aandacht trekt en warmte uitstraalt als hij verschijnt, ook al is hij zo bescheiden.

 10. Mits in de juiste mate ten gehore gebracht, kan ik wel genieten van Toots zijn muziek. De muziek van Midnight Cowboy verveelt me nog altijd niet. Ik vind die Toots zelf trouwens ook een prachtige kerel.
  Jammer genoeg verschijnt er ook na het opnieuw laden van de pagina geen foto in je logje …
  Maak er een mooi weekend van, Joke.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.