Ronse, de Belleman en den Bluuten Pompier

De Belleman in het Albertpark is een beeld dat verwijst naar de Fiertelommegang. Hij is de persoon die vooraan in de stoet loopt en de komst van het reliekschrijn van Sint-Hermes aankondigt.

Nog in het Albertpark staat er een monument ter ere van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Er was nogal wat kritiek bij de oprichting in 1923 omdat de vaandeldrager er halfnaakt staat afgebeeld. Daardoor kreeg dit monument de bijnaam ‘Den Bluuten Pompier’.

Je ziet ook nog een tweede kerktoren. Dit is het enige overblijfsel van de oude Sint-Martinuskerk. Van de oude, naast Sint-Hermes, gebouwd in de 11de eeuw, bleef niets bewaard. Wat je wel nog kan zien, is de veelkantige toren die in de 15de eeuw werd gebouwd. De kerk zelf dateert van 1829, maar wordt sinds het einde van die eeuw niet meer voor erediensten gebruikt. Rond die tijd werd op een andere locatie in de stad de nieuwe, baksteenrode Sint-Martinuskerk afgewerkt. De oude kerk werd niet afgebroken, maar openbaar verkocht. Daarna werd ze onder andere een bioscoop, een houtzagerij en tenslotte een garage.

Advertisements

37 thoughts on “Ronse, de Belleman en den Bluuten Pompier

 1. St.Martinuskerk – De toren is een geklasseerd monument en eigendom van de stad. Het koor en transept was een cinema en werd rond 1995 om veiligheidsredenen gesloopt. De middenbeuk en zijbeuken deden dienst als houtzagerij en garage. Vorig jaar werd de dit gedeelte kerk aangekocht door een persoon die dit stukje Ronse wil doen heropleven. In het gebouw komen enkele winkeltjes, een brasserie, een tea-room en een fietspunt. De werken zijn reeds gestart. Dit ter info

 2. Dag Joke, die belleman is gewoon prachtig. Een kerkgebouw in een garage veranderen, dat is straf, alhoewel misschien beter zo dan af te breken. Prachtige foto’s. Ik wens je een fijne dinsdag toe. Beste groeten van Luc.

 3. Den bluute pompier… hihi, wat kan volkswijsheid toch heerlijk zijn hé Jokelief?
  Mooi vervolg op je serie alweer! Maak er een even mooie dag van meid en bedankt voor je leuke reactie!

  1. I was visiting à small town in Belgium, weer they speak Dutch and French. There was à lot of textiel industry years ago but now it are just buildings. There is something special with THE station and I tell about art deco and art nouveau in this little town. There were interesting things. And THE most of THE people things that THE city is dirty but it’s not.

   Joke Devliegher

 4. …een kerk is ook een stukje van de maatschappij hé, Maastricht is een goed voorbeeld van een toepasselijker gebruik van een kerk…een boekenwinkel bijvoorbeeld…groetjes van rené

 5. Ook in Friesland lopen de kerken gestaag leeg. Er is een stichting voor het behoud van de oude kerken, die samen met andere partijen zoekt naar een passende bestemming voor leegstaande kerken. Een garage zul je er hier niet zo snel in aantreffen, dat ligt voor menigeen wat te gevoelig. Getracht wordt te streven naar culturele bestemmingen.

 6. Mooie kerk, ik vind heel plezant dat je extra informatie geven over de kerk. Ik hou van kerk bezoeken, sommige kerken worden verschillende keer verwoest en vernield, maar het is fantastisch dan nu worden zij terug gerenoveerd zoals van toen.

  Groetjes 🙂

 7. zo’n kerk kunnen ze toch wel voor veel gebruiken, een taverne of zo, zou een speciale sfeer geven
  k weet ergens een brasserie in een kapel zijn maar ben de naam vergeten, je kan er ovenkoeken eten, k ga eens diep nadenken en je het laten weten

 8. een kerk die een garage wordt … zag het liever als een culturele bestemming of zo ….. maar zoals ik in een van je reacties lees inderdaad nog beter dan te verkommeren

 9. Ben veel in Ronse geweest, maar nog nooit het park aangedaan!
  Hopelijk blijft die toren goed bewaard en heeft de eigenaar er oog voor!
  Gr.
  P-TER

 10. Het huis van god als garage.. ik zie dat niet snel gebeuren in andere godsdiensten.
  Maaar nog altijd beter dan afbreken, als het waardevol is.

 11. mooi gegeven ,maar helaas is dit het lot wat veel kerkgebouwen ten dele valt of slopen of een hele andere bestemming.de eisen aan een gebouw haalt zijn tijd in.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.