joie de vivre

Ricard is het aperitief bij uitstek, dat in 1932 door de Fransman Paul Ricard ontwikkeld werd. Het bleek ook een ideale dorstlesser voor een mooie zomerdag, dat op geen enkel terras mag ontbreken. Ricard werd het synoniem voor “joie de vivre” en groeide uit tot een echt wereldmerk.

Consumptiewijze: Ricard is op zijn lekkerst wanneer het gedronken wordt in de verhouding 1 deel Ricard op 5 delen water met de toevoeging van een paar blokjes ijs.

Advertisements

38 thoughts on “joie de vivre

 1. Voor de liefhebbers van anijsdrankjes…niet aan mij besteed, een glaasje droge witte wijn, heerlijk koel.. dat lust ik wel. Maar je foto… dat is puur plezier… kunst,zo uit het vuistje

 2. …rond geestrijke dranken duiken altijd verhaaltjes op…hoe zou dat komen Joke, weet jij een verklaring ? je bijgaande foto doet mij denken…ach nee…groetjes van rené

 3. Inderdaad, joie de vivre is dit heerlijk drankje beslist! Maar niet de volgende dag als je teveel plezier in het leven had *wink, big smile*. Fijne zondag meid, hopelijk doet de dag haar naam eer aan!

 4. Toen ik nog ‘jong’ was, ging ik ieder jaar op vakantie naar de streek van Mimizan. Ik stuurde mijn fiets op en reisde enkele dagen later met de slaaptrein tot Bordeaux. Toen ik eens, s’avonds, doodmoe, een plaats zocht voor mijn tentje, belande ik op een idyllisch plekje, een boerderijtje ergens in de Landes, midden in de bossen. De bazin van dat boerderijtje met een melkkoe, wat eenden en kippen, was een heel oud vrouwtje van in de tachtig. Ze vertelde me dat ze jaarlijks ging bedevaarten naar Lourdes en ze gaf me toelating er mijn tentje te zetten. Ze vertelde me hoe haar man en ook haar schoonzoon vroegtijdig gestorven waren. Haar schoondochter woonde in bij haar, alsook haar twee kleinkinderen. Ik maakte er kennis met één van haar kleinkinderen, Isabel, enkele jaren jonger als ik. Ik vond haar een heel mooi meisje … Jaren na elkaar kwam ik steeds terug naar datzelfde plekje om een aantal dagen ‘totaal tot rust te kunnen komen…’ en droomde ik weg van de liefde. Van tijd tot tijd kwamen de buren, ouderlingen, zoveel waren het er niet, voor het aperitief, en werd ik, le belge, uitgenodigd voor het drinken van een Ricard. Men lachte er uitbundig en men maakte er grappen. Ik kreeg het er soms heel benauwd van de hevige onweders overtrokken. Reeds na de eerste donderslag belande ik in het stro dat in de schuur was opgestapeld.
  Iets meer als tien jaar geleden, keerde ik naar dat idyllische plekje terug, met mijn echtgenote en kinderen. Het oud vrouwtje was al lang gestorven en haar dochter van eind de vijftig, vulde haar dagen met de zorg voor het huishouden en wat werken op de boerderij. Ze vertelde dat ze o zo graag op de lotto speelde. Haar kinderen waren nog niet gehuwd, hadden een mooie baan en zoals vroeger, werd ik er heel goed ontvangen, … met Ricard, een vin de Bordeaux en een maaltijd ‘landaise’ waar … Isabel had voor gezorgd!

  1. Heerlijk hé, in Frankrijk kon je dat hebben dat ze je ontvingen met open armen. Misschien ook andere landen maar in Europa heb ik dat toch elders niet zo meegemaakt. Wat een heerlijke herinnering om aan terug te denken!

 5. Ik drink geen sterke drank, ook niet verdund, alleen heel af en toe een (1) glaasje wijn. Mooie foto, zou je zo als advertentie kunnen aanbieden aan de makers van het goedje.

 6. Joie de vivre… inderdaad! Mooie sfeer in je foto… Ik krijg er dorst van.
  1 op 5… mag het iets meer zijn (of iets minder… hangt er van af hoe je het bekijkt!)

 7. Ik heb ook altijd een fles staan thuis. Alleen heeft een Belgische specialist onlangs een smaakproef gedaan en de echte Ricard bleek heel slecht te scoren.
  Zelfs die van de Lidl zou meer smaak hebben.

 8. Joie de vivre

  de man was verslingerd op Ricard
  puur, zonder water
  twee flessen later
  kleurde alles voor zijn ogen zwart

  Veel zit er in de fles niet meer in, Joke.☺
  Knappe foto!
  Lenjef

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.