jachthaven en de Scute

In de spuikom zijn nieuwe vlottende steigers aangelegd die het aanmeren zal verbeteren. De oude steigers die 40 jaar hun dienst hebben bewezen waren om veiligheidsredenen aan vervanging toe.

De voorbije weken zijn de nieuwe vlottende steigers dan aangelegd. De clubs zijn nu bezig met de inrichting van de steigers, de nutsleidingen en de vingerpieren. Dat betekent dat het zomerseizoen voor de jachtclubs binnenkort kan beginnen.

De jachthaven van Blankenberge telt ongeveer 950 ligplaatsen. Met de nieuwe steigers zal het aanmeren verbeteren en komen er enkele ligplaatsen bij. Het steigerplan is er gekomen in samenspraak met de vzw Jachthaven Blankenberge. Die VZW heeft een langdurige concessie met de Vlaamse overheid voor de uitbating van de jachthaven.

De vernieuwde jachthaven ging open in het weekend van 14 juli 2012. Een week later was er al serieuze vervuiling van het water.

de Scute vaart weer

Eind april 2012 is de gerenoveerde Blankenbergse vissersschuit B1 Sint-Pieter weer te water gelaten.

De replica van de Blankenbergse schuit werd tussen 1992 en 1999 gebouwd door vrijwilligers van de erfgoedvereniging De Scute. De boot werd gebouwd op de wijze waarop de scheepsbouwers van de 17e tot de 19e eeuw dan deden: met zware eiken spanten en daarop olmen huidplanken. Maar die huidplanken waren na 5 jaar helemaal kapot gegaan door de olmenziekte. De vrijwilligers van vzw De Scute hebben de afgelopen 5 jaar al die huidplanken vervangen door eiken planken.

De B1 Sint-Pieter werd voorheen op alle festivals van historische schepen gevraagd, en dat is nu weer het geval; de boot was onlangs één van de pronkstukken op Oostende Voor Anker 2012. Hij kan nu ook weer ingezet worden voor zee-excursies.

Zie ook → herstelling van de B1 Sint-Pietervideo van de tewaterlating

31.05.2012

31 thoughts on “jachthaven en de Scute

 1. dat is eigenlijk een stukje Belgisch cultureel erfgoed… val ik herhaling ? : die weerspiegeling is zalig … 🙂

 2. Dag Joke, prachtige foto’s van de jachthaven, keuze genoeg wat de boten betreft. De moeite waard om een bezoek te brengen. Ik wens je een fijne woensdag toe. Beste groeten van Luc.

 3. Met dit mooie weer wil je toch gaan varen met je bootje?
  De haven ligt helemaal vol…..in deze vakantietijd:(
  Zullen we er ons eentje uitzoeken Joke? Varen we samen over de baren.
  Het houten bootje lijkt me prima.
  Je laatste foto is geweldig`!
  🙂

 4. Altijd een leuke, gezellige sfeer in een have. De bootjes die zo vredig dobberen, het zachte geluid van het water, de kleurtjes van de boten… Een prachtig mooie serie Joke… Heerlijk om naar te kijken.

 5. Een goede serie over de St. Pieter die op elke foto weer terug komt. Het weer was er goed voor

 6. allemaal bootjes, doen me een beetje dromen! ik vind de reflectie bij de laatste foto erg mooi, ook hou ik van de detailfoto (plaatje 2). Mooie serie! groetjes, Hilde

 7. …oei Joke, vlottende aanlegsteigers, aanmeren…het is daar nog erger dan een auto parkeren…ondanks het water krijg ik ademnood…groetjes van rené

 8. knappe foto’s, jammer alleen dat ze allemaal zo bij elkaar geprangd liggen. zeilen doet me juist aan ruimte denken 😀

 9. De Scute ligt daar heel erg mooi te wezen tussen al die andere boten. Hele mooie maritieme foto’s, Joke !
  Groetjes !

 10. Prachtige serie en een duidelijke informatieve tekst, Joke,.
  Het is wel grappig om die Blankenbergse vissersschuit tussen al die helderwitte boten te zien liggen, maar ik zou hem toch liever op een wat ruimere plek zien liggen. Daar heeft die prachtige schuit voor mijn gevoel ook recht op.
  Al die masten en lijnen in zo’n jachthaven zijn vaak erg mooi en fotogeniek, maar aan uiteindelijk kom ik dan toch ook graag bij zo’n rustige weerspiegeling terecht.

 11. wouw wat een jachthaven meesterlijk mooi en heel mooi gefotografeerd .echt de moeite waard om een bezoek te brengen.

 12. Als iedereen doet wat ie kan om vervuiling tegen te gaan, dan wordt het een propere wereld. Dit zou moeten prioriteit krijgen. Spijtig dat de verantwoordelijken, ook van mijn gemeente trouwens, de voorkeur geven aan prestigieuze projecten. We kunnen aan onze kinderen vertellen hoe het vroeger was en hoe de beek op het eind van de weide vol zat met dikkopjes en visjes, die we dan gingen vangen met ons schepnet. Het ziet er meer en meer naar uit dat wij dit niet meer zullen herbeleven.

 13. schitterende foto’s,
  en een heel leerrijk verslag!
  (alleen lijkt de link v/d herstelling niet te werken)
  en wat is dat bruine goedje dat ze in het water kieperen, en waarom?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.