bedelen in Portugal

Begging is not illegal in Portugal. Many social and religious institutions support homeless people and panhandlers and the Portuguese Social Security normally gives them a survival monetary subsidy. Bedelen is niet illegaal in Portugal. Veel sociale en religieuze instanties helpen daklozen en bedelaars. De Portugese sociale zekerheid geeft hen een overlevingsinkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47 thoughts on “bedelen in Portugal

 1. Vandaag op een dergelijke manier 2 jonge vrouwen gezien, allebei met een baby van misschien een half jaar op de heup en een klein meisje van een jaar of 5. Ze waren ontzettend vies, ook de baby’s (ERG ongezond!) Zulke dingen, ook de foto, zijn hartverscheurend. Ik zou er iets aan willen doen, maar wat? (Wat geld geven helpt echt niet, maakt het hooguit erger.)

 2. Zo veel bezoekers zo veel verschillende meningen over je foto’s hé Joke. Dat croppen zoals sommigen zeggen is in dit geval geen goed idéé omdat je het verhaal uit de foto haalt nl het bedelen en daar gaat het toch om. Elke straatfoto vertelt volgens mij een verhaal en dat heb je hier heel goed weergegeven Joke ! Die omzetting in sepia met dat randje vind ik eigenlijk heel goed passen en dat hek ja.. je kan dat wegshoppen maar het is straatfotografie hé ;-), wat wil zeggen dat je de achtergrond niet voor het kiezen hebt.

 3. Eigenlijk vind ik erg dat ik zo weinig tijd heb, waardoor ik dan meestal zo laat reageer bij je mooie foto’s. Zo ook bij deze, wat een schitterende straatfoto’s heb je hier gemaakt. Sprekend en indringend, zijn de gedachten die bij me opkomen als ik hier naar kijk. Werkelijk heel mooi getroffen.

  Groetjes Rardo.

 4. Dat gezicht…wat weet jij het gevoel weer over te brengen!
  Groetjes Cristien.

 5. Dag Joke, niet alleen in Portugal maar in alle landen zijn er veel bedelaars, er zijn twee soorten, de echte en de valse, niet gemakkelijk om een onderscheid te maken. In de jaren ’60 in Leuven was er een rijke bedelaar met twee appartement. Super mooie foto’s proficiat Joke.

 6. Joke, wat ben jij een reislustig type…China, Rusland en nu weer Portugal… wat een doorleefd gezicht heeft deze vrouw, misschien is ze wel jonger dan je denkt…Mooie foto’s-Agnès

 7. Hoi Joke,
  Ja, in Portugal en de eilanden die bij Portugal horen, zoals Madeira, zie je vaak bedelaars.
  Vaak zijn het oudere dames. Ik ben benieuwd naar de foto als je een uitsnede maakt van alleen het hoofd. Het is
  zo’n doorleefd gezicht, dat boekdelen spreekt. Hele mooie foto.
  Fijne dag.
  gr.
  Ton

 8. Prachtig gewoonweg, jij weet iedereen, om het even waar, zo knap te portretteren Joke, jouw medeleven met de medemens straalt er van af, mooi mens!

 9. Mooie foto. Nadarhek trekt iets teveel mijn aandacht.
  Bedelen : een beroep van alle tijden.
  Hoop niet zo te moeten eindigen, wel in het besef dat we in een neerwaartse spiraal zitten wat welstand betreft, waarvan het eind nog lang niet in zicht is.

 10. Un visage qui en dit long sur la vie difficile ! Mais comment les riches peuvent-ils encore oser dire que l’impôt est trop élévé dans nos pays !

 11. Je bent een echte wereldreiziger Joke!
  Prachtig portret. Het doorleefde gezicht, het zwarte kleed…
  Een topper van een foto!!!

  Groetjes,
  Gonne-Marieke

 12. …sprekende foto Joke…wie heeft de wil en de moed deze mensen te beschermen? groetjes van rené

 13. Dit is weer een behoorlijk indringende foto, Joke.
  Ik kan me wel vinden in de suggesties om dw randen weg te laten, dat zal de foto in de kern waarschijnlijk npg krachtiger maken.

 14. Bedelaars fotograferen… sommigen vinden het te makkelijk, anderen vinden dat het niet kan. Ik kan het alvast ook niet laten, ik wil het in beeld brengen… maar ik weet ook niet waarom? Wat mij vooral aantrekt is proberen de onverschilligheid van de voorbijgangers vast te leggen… onze onverschilligheid. Wat we dagelijks zien, worden we gewoon en raakt ons niet meer, begrijpelijk, maar toch ook niet ongevaarlijk. Wat echter alles nog complexer maakt is het feit dat we spijtig genoeg ook erg veel voorgelogen worden, op het verkeerde been gezet, bij de neus genomen en dan zijn de echte bedelaars, zij die het wel nodig hebben…. het slachtoffer. Mooie foto!

  1. Ik heb zelden bedelaars gefotografeerd. Makkelijk? ik weet het niet, soms sta je in een ‘gevaarlijke’ positie en ik kan niet meer gaan lopen als er iets gebeurd. Als bedelaars fotograferen niet kan, dan moet er veel niet kunnen. Mijn bedoeling is ook om af en toe het leven van mensen te laten zien, het sociale en dat kan dan rijk of arm zijn, mooi of vuil. Fotografie is voor mij niet alleen de mooie dingen maar ook de andere kant laten zien. Maar wat je schrijft is waar, de onverschilligheid van omstaanders en dan uiteraard de ‘bende’ bedelaars en daar schuilt van tijd de agressie. Ik kom je blog straks opzoeken, ben al nieuwsgierig 🙂

 15. Opvallend in de reakties ……….;;hier in Belgie zijn ze ook zonder rand of zo mogelijk onterecht Wie werpe ……………enz
  Heel erg sprekende foto …was dit niet de bedoeling ??
  Groàetjes (ramsels)

 16. Ik denk ook dat de foto nog indrukwekkender is zonder de rand. Vooral de blik in de ogen van de vrouw, om kippenvel van te krijgen….

 17. Mooi in z/w Joke alleen had ik het kartelrandje weggelaten .
  Het neemt de aandacht van het gezicht weg
  Dan was de foto wat indringende geweest.
  G Aly

 18. Het witte gekartelde randje brengt niet echt iets van meerwaarde aan deze foto. Ik zou croppen tot alleen het doorleefde gezicht de volle aandacht krijgt die het zeker verdient.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.