Een uitstap met de kinderen

Vandaag stond er een uitstap met de kinderen op het programma en dit naar het provinciaal domein van Kessel-Lo (Leuven).

De Nijlgans leeft voornamelijk op land, hoewel ze goed kan zwemmen. In het broedseizoen verdedigt ze een territorium, soms zelfs agressief. Die agressiviteit is trouwens het handelskenmerk van deze ganzen. Ze passen brute kracht toe om een nest van een andere vogel in te pikken – waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien, eenden e.d., slachtoffer zijn – en om de kleintjes van andere eendachtigen te verdrinken.

De Nijlgans eet zaden, bladeren, grassen en stengels. Af en toe eet dit dier sprinkhanen, wormen en andere kleine dieren.

Dit 63-73 cm lange dier komt algemeen voor in Afrika behalve in woestijnen en dichte bossen en in de Jordaanvallei. Ze worden veel aangetroffen in de Nijlvallei.

Als exoot komt de Nijlgans voor in Europa. Nadat in 1967 een aantal exemplaren is ontsnapt, komt de Nijlgans in Nederland en België algemeen voor.

Na een stevige wandeling ze toch even in bescherming nemen tegen de koude.

25 thoughts on “Een uitstap met de kinderen

  1. O al kuikens ? Die zijn er vroeg mee ! De Nijlgans… ook niet meteen moeders mooiste, maar jij hebt ze hier wel vertederend op de foto gezet.

  2. Wow, met kuikens! Nog nooit gezien, maar ontzettend mooi. Het zijn ook hele mooie ganzen. Agressief? Tja, dat is hun natuur. Ze hebben zichzelf niet bedacht.
    Een lust voor het oog deze serie, bedankt!
    Fijne dag verder.

  3. Dag Joke, wat een leuke reeks! En de reeks + het versje van het huisje in het bos is zo lief! Wat was het weer fijn even met je mee te wandelen door je blog. Geniet van je weekend!

  4. Wat een mooie uitstap… en wat een mooie reportage ervan ook, Joke! Bedankt voor dit heerlijk moment dat ik op je blog mocht beleven…
    Fijn weekend meid, trek je er weer op uit?

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.