Lieve Blancquaert stelt tentoon in de Bank van den Arbeid – Gent

Johan De Bock: ‘Dit gebouw werd opgericht in 1920 voor de Belgische Bank van den Arbeid, die in 1913 gesticht werd door Edward Anseele (de Gentse voorman van de Socialistische Partij). Architect: Oscar Van de Voorde. De Bank van den Arbeid was in feite een socialistische bank, gesticht met geld van de Coöperatieve Vooruit. In de bankencrisis van 1934 (ja , toen ook al…) ging deze bank failliet. Nadien werd het in gebruik genomen door de diensten van de Provincie oost-Vlaanderen. Het is recent gerestaureerd. In de gevel zijn diverse reliëfs die de diverse nijverheden uitbeelden (landbouw, mijnbouw, textiel, metaal, …) – werken van Geo Verbanck. Het interieur is grotendeels bewaard.’  klik hier

Een overzicht van 25 jaar leven en werk van Lieve Blanquaert kan je er bekijken. De expo loopt nog tot 6 mei.

Onderstaande affiche wijst je de weg naar de ingang.

.
Op een muur van een mini koertje van het gebouw trof ik er volgende muurschildering aan.

.

De tentoonstelling bestaat uit tientallen portretten van bekende en onbekende mensen en haar omzwervingen door diverse landen.

33 thoughts on “Lieve Blancquaert stelt tentoon in de Bank van den Arbeid – Gent

 1. Ik snap de hype rond Lieve eigenlijk niet…. Nu ik heb de tentoonstelling niet gezien dus ik zou beter niets zeggen, maar wou het toch even kwijt 🙂

 2. Hey Joke,
  Mooie impressie heb je hier gemaakt van de tentoonstelling van Lieve. Uit vorige reacties blijkt dat smaken verschillen, niet iedereen is fan van portretfotografie. Ik zelf ben er gek van, ik zou de hele dag niets liever doen. Lieve B. en Stephan Vanfleteren zijn autoriteiten op dat vlak en alhoewel ik mijn eigen accenten leg in mijn foto’s probeer ik van hun werk toch wat op te steken.

 3. Wat de tentoonstelling betreft weet ik niet, maar LB is wel een klasse-madam he. Alleen al ‘t portret op de affiche vind ik top ! Leuk om hier een logje over te maken, heel interessant ! Groetje,

 4. Wat het fotograferen betreft, er liep niemand van de officiële instanties rond, wel veel bezoekers, en ik heb enkel deze genomen om een sfeer van de tentoonstelling en het gebouw weer te geven.

 5. Is blijkbaar wel de moeite om eens een uitstap tot daar te plannen. Gent heeft zoveel interessante locaties om te bezoeken. Je hebt blijkbaar toch mogen fotograferen. Meestal is dat niet toegelaten. Gelukkig voor jou !

 6. Prachtig gebouw, maar een zeer teleurstellende tentoonstelling.
  Het enige wat echt de moeite is zijn haar polaroids. Supermooie composities en kleuren. Maar ik denk niet dat ze zelf dit als haar beste werk aanziet.
  De portretten zijn OK, maar niet meer dan dat, ze grijpen niet aan. En wat ik dan helemaal erover vind is het zaaltje met BV portretten (ook Van Fleteren is in dit bedje ziek).
  Zouden de media Lieve soms gehypet hebben?

  Een tentoonstelling waar ik wel van genoten heb: Martin Parr in de 44 Gallery te Brugge. Absolute topfotograaf, aangesloten bij Magnum. Hoewel er maar een 12-tal foto’s te zien zijn is deze absoluut de moeite waard!

 7. mooi in beeld gebracht en geen problemen gehad tijdens het fotograferen?
  En is het ook de moeite om het te zien ? Was het mooi of zijn de verwachtingen wat ontgoocheld geweest ?
  tot de volgende

  1. Fotograferen: zie iets verder onderaan.
   Tentoonstelling: ik had er meer van verwacht. Het zijn allemaal portretten maar echt portret, portret en daarmee wil ik zeggen dat ik al andere portretten van haar gezien heb zoals in haar reeks over Namibië waar mensen in een landschap of bij een gebouw geportretteerd werden wat meer over deze personen weer gaf dan het gewone standaard portret. De uitzondering in haar tentoonstelling is de kleine reeks over bevallingen in Congo, een negental foto’s, waar je meer emoties en omgeving vaststelt en die aangrijpender is. Ik begrijp ook niet goed wat die hele zaal BV’s daar hangt te doen? Was het vrije keuze of opgelegd?

  2. bedankt voor de info?
   Wat de silhouet foto’s betreft die zijn genomen in een studio waarvan je de achtergrond volledig uitlicht en modellen er ver voor zet. de reflectie zwart gebruiken zodat het zoveel mogelijk licht opslorpt . Zorgen dat er geen licht op de modellen valt. proberen zou ik zeggen ?
   Paarden zijn dankbaar om te fotograferen nog niet ondervonden dat ze voor je poseren ?
   mich

  1. J’ai oublié de te dire que je suis finalement allé voir cette exposition (le dernier jour !!). J’ai trouvé ca vraiment excellent et j’ai d’ailleurs acheté le catalogue de cette expo !

 8. Een begenadigd fotografe, bovendien nog sociaal bewogen ook. Deze tentoonstelling is beslist een aanrader, blij dat jij daar even plaats voor ruimde Joke. Hoewel ik jou ook een begenadigd fotografe vind, dus blijf ook jouw knappe foto’s posten hé!

 9. Lijkt me een prachtige tentoonstelling met al die zwart/wit portretten,
  maar die muurschildering mag er ook wezen! Fijn weekend Joke!

 10. erg leuk joke om te zien,
  ik mag haar erg graag en als het dichterbij was, kwam ik af…

  fijn dat jij er weer bent
  xxx

 11. ben zelf niet zo’n portret fan (zal wel onkunde zijn)
  maar op deze manier gefotografeerd, vind ik het een erg leuke serie geworden

 12. Kaarten zijn besteld en zullen bij mij kortelings in de bus vallen. Ik kijk er al een tijdje naar uit om langs te gaan. Je was me blijkbaar voor. Waar ik wel van sta te kijken is dat je er vrijelijk foto’s van mag nemen.

  Slu !

  Tjerri

  1. fotograferen: zie verder naar beneden.
   Ik hoop dat je niet ontgoocheld zult zijn van de tentoonstelling.

 13. Dat ziet er wel interessant uit, zowel wat betreft de foto’s als wat betreft het gebouw.
  Wat hebben jullie in Belgie toch een vreemde wetgeving op sommige terreinen. Ik blijf het raar vinden dat je foto’s van sommige gebouwen en bouwwerken niet mag publiceren.

 14. Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard. Je hebt het prachtig in beeld gebracht!
  Nog een fijne avond,
  groetjes

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.