de mosterd van Gent

De eerste grote evolutie in het mosterd maken kwam van een molenaar in de streek van Dijon die het mosterdzaad probeerde te malen met draaiende steen. Al vlug bleek dat dit niet mogelijk was aangezien mosterdzaad 30% olie bevat en de machine hierdoor niet werkte. De stenen kleefden aan elkaar. Ten einde raad goot de man een emmer water over de stenen wat hem tot de oplossing bracht. Mosterdzaad moet nat en niet droog gemalen worden. Die informatie goot uit in Gent door een bezoekje van Napoleon en één van zijn soldaten die een mosterdconversatie aangingen terwijl Gentenaar Petrus Tierenteyn aandachtig luisterde. Met die kennis begon hij mosterd te maken met dit verschil dat donkere mosterdzaden gebruikt werden. In Frankrijk heeft men de voorkeur aan geel mosterdzaad terwijl in de Germaanse landen donker mosterdzaad gebruikt wordt. Petrus Tierenteyn is geboren in het jaar 1788, de stichtingsdatum van de winkel is 1790.

Je kan verder lezen op onderstaande link:

http://users.skynet.be/jvl/Tierenteyn/historie.htm

25 thoughts on “de mosterd van Gent

  1. Leuk winkeltje die een zeldzaamheid aan het worden is
    Ben ook gek op mosterd, zoals de bekende mosterd van Torhout, Vandewoestijne of zoiets, jarenlang hadden wij dit in huis,in van die grijsbeige gevlame stenen potten… maar weet niet of dit nu nog bestaat

  2. Zo zouden er nog veel meer winkeltjes moeten bestaan. Veel gezelliger naar mijn bescheiden mening …

    Ik moest lachen met je reactie op m’n blog over dat witte paard … laat dat lief nog maar effe achterwege🙂

  3. een winkeltje waar ik altijd eens naar binnen kijk….

    de dame met haar hondje geven nog iets extra aan de foto

    met de uitleg er bij, een “schitterend” logje

    groeten !

  4. De beste mosterd die er is, zoveel is zeker! En hij komt dan nog uit Gent, wat klopt mijn hartje fier daarbij! *wink, big smile*
    Serieus nu, dit is een heel mooi winkeltje hé Joke, ik kom daar graag eens voorbij (en er in als ik mosterd nodig heb).

  5. Over smaak valt niet te twisten

    smaken en voorkeuren kunnen grondig verschillen
    het is te zuur of te zout
    veel te warm of te koud
    er zijn zelfs mensen die alleen gele mosterd willen

    Smaakvol in beeld gebracht.
    Lenjef

  6. Voilà zie, weeral iets bijgeleerd. ‘k Kan met een gerust gemoed gaan slapen😉
    Interessant weetje bij een leuke foto. Of is het andersom ?

    Tjerri

  7. Wat een gezellig winkeltje, daar zou ik zo willen binnenstappen. De dame met haar hondje en de bloemen in de voorgrond maken dit plaatje echt af. Heel mooie foto!
    grtjs

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s