kasteel de Ribeaucourt

Geschiedenis :

De private dreef die toegang verschaft tot het kasteel telt vier bomenrijen. Dit komt vaak voor bij kastelen. De middengang was bedoeld voor bezoekers van adel en hoge personaliteiten, de zijgangen waren bestemd voor bezoekers van lagere rang. En het kasteel heeft heel wat belangrijke bezoekers gekregen. In 1696 nam de prins van Nassau-Saarbrück, generaal der legers van de Verenigde Provinciën er zijn intrek.

Op 9 mei 1746 logeerde hier Lodewijk XV, koning van Frankrijk, die enige dagen tevoren te Brussel zijn triomfantelijke intrede had gehouden.
Veldmaarschalk Montgommery bracht er een bezoek aan generaal Dempsey, die van hieruit de slag rond Arnhem leidde in de tweede wereldoorlog.

Oorspronkelijk bestond het kasteel in de 12de eeuw enkel uit een versterkte houten toren; later werd die uit steen gebouwd. Deze toren bevond zich op de plaats van het huidige voorterras en diende als uitkijkpost en voorhoede voor de andere heerlijkheden in de omgeving, tot op het ogenblik dat de heren van Perk zich hier kwamen vestigen en het kasteel gingen uitbreiden.
Godefridus van Schoten was de eerste heer van Perk, van wie vermelding wordt gemaakt in de Vrijheidskeure van Vilvoorde uit 1196.
Achtereenvolgens kwam Perk onder de heren van Wezemaal, de heren van Boutersem, de heren van Leefdaal en de familie van Waver. In 1400 kwam het door erfenis onder het bewind van de familie de Baronaige. In 1626 werd Frederik de Marselaer, via zijn vrouw Margareta de Baronaige, heer van Perk. Toen de laatste mannelijke afstammeling van de familie de Marselaer in 1718 kinderloos stierf, kwam Perk onder de familie Van Steelant. Het wapen van Perk was, tot voor de fusie, dat van de familie Van Steelant.

Gedurende de Franse overheersing in 1809 werd Perk aangekocht door Pieter Bounder van Melsbroek, een Frans officier. Deze verkocht zijn goederen in 1833 aan graaf Prosper Christyn de Ribaucourt, die senator was voor Dendermonde.
In 2007 overleed graaf Daniël de Ribaucourt. De huidige bewoner is graaf Paul de Lannoy, die het kasteel de naam ‘Domein Van Perk’ gaf.
Het kasteel wordt gerekend onder de mooiste heerlijkheden in de omgeving van Brussel. Het telt meer dan 200 kamers en werd in de loop der tijden herhaaldelijk aangepast aan de noden van de toenmalige bewoners.
Het huidige kasteel dateert deels uit de 17de en deels uit de 18de eeuw en is herbouwd in de 19de eeuw.
Het omheinde gedeelte van het park omvat niet minder dan 90 ha. weiden, bossen, gronden en vijvers, en voorwaar een echt natuur- en vogelreservaat. De vijvers zelf hebben een oppervlakte van 7 ha.

Bron: www.steenokkerzeel.be

Advertisements

19 thoughts on “kasteel de Ribeaucourt

 1. Perk, Steenokkerzeel, dat is in mn vorige buurt (Boortmeerbeek-Kampenhout) … prachtig kasteel he !
  ps ivm mn foto van dat meisje met haar slippers : nee dat is niet mn dochter. Ik zag dat meisje toevallig uit zee komen en dat ging gepaard met de nodige ooouw en aauws. Mocht het mn dochter wél zijn dan zou ik dit eerder klasseren onder ‘vakantiekiekje’ maar die post ik niet op mn blog. Alle personen op de blogfoto’s zijn voor mij onbekenden (tenzij anders vermeld). Ik probeer ze er meestal ook niet té herkenbaar op te zetten, dit om privacy-problemen te vermijden. Hoe noemen we dit ? geen straat- maar strandfotografie ? Groetje, AmaZony

 2. Helaba ! Ge hebt in mijnen hof liggen struinen. Mooi kasteeltje maar spijtig genoeg nogal verkracht de laatste 20 jaar met nogal contesteerbare veranderingen. Jammer maar helaas.
  Indien je je weg had vervolgd naar Vilvoorde via de kasteeldreef (ik verzin dit niet) was je nog 3 kastelen tegengekomen die ook wel best de moeite zijn.

  Tjerri

 3. Weerom een mooi site in je knappe serie kasteelfoto’s Joke! En bedankt dat je er de informatie bij plaatste, zo is er weerom een gat in mijn cultuur gedicht!
  Hihi, leuke reactie schreef je bij mij nichtjelief *wink, big smile*

 4. Weer zo’n lief kasteel.

  Ooit heeft iemand het idee gehad
  daar een kasteel te bouwen.
  Men behoudt de plek en borduurt daar eeuwen op voort.

  Dat zie je eigenlijk heel vaak.

  Zijn de kastelen dichtbij jou in de buurt Joke.
  Leuk dat ik mag meegenieten 🙂

  1. zo’n 15 km dus niet zo ver. Jammer geen van beide is te bezoeken. Wist zelfs niet dat die kastelen daar waren. Was een autowandeling aan het doen toen ik ze ontdekte.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s