Kasteel van Ham

.

.

.

.

.

Het voelt raar aan om de vliegtuigen net boven het kasteel te zien vliegen op weg naar de landingsbaan te Zaventem.

Geschiedenis :

Op het voorplein van het huidige kasteel stond in de 8ste eeuw reeds een Frankische nederzetting of versterkte hofstede, villa van “de ham” genoemd. (Ham: bocht in een waterloop die door meandervorming een eilandje doet ontstaan) Ze was in hout opgetrokken en had als enige bescherming de grachten die haar omringden. Stilaan werden de gebouwen vervangen door stenen constructies met ringmuur om de bevolking te kunnen beschermen tegen mogelijke aanvallen.
Op hetzelfde voorplein, bouwde men in de 12de eeuw een eerste “Steen”. Heden bestaan er nog vier torens die aan deze periode herinneren: de eerste staat rechts van de toegangspoort, de tweede is ingewerkt in het vroegere portiershuis en de twee laatste zijn ingebouwd in de voormalige achtergevel van de stallingen en zijn nu door een galerij verbonden.
Rond 1500 werd dit eerste slot in opdracht van Filip Hinckaert afgebroken. Hij liet het vervangen door het kasteel dat we nu kennen.
Door de jaren heen komt het kasteel in verschillende handen terecht. De laatste kasteelheer, Jean de Croix verhuurde de burcht vanaf 1929 aan de meest illustere familie uit onze gewesten, de Habsburgers. Alzo verbleef Keizerin Zita er met haar gevolg tot 1940.
Zoals de torenspits van de St.-Rumolduskerk er tijdens de oorlogsjaren 40-45 moest aan geloven, werd ook het reusachtige zadeldak met de kegelvormige daken op de torens, samen met een deel van de bovenverdieping, in die periode afgebroken. Er werd ook veel schade aangebracht door de Duitse soldaten die er hun intrek hadden genomen. Het vroeger zo imposante gebouw had veel van zijn charme ingeboet en stond er verlaten bij.

In 1957 werd het kasteel door de familie de Croix verkocht aan de gemeente Steenokkerzeel. Deze had de bedoeling het als gemeentehuis in te richten en de omringende gronden om te bouwen tot wandelpark. Financieel bleek dit echter niet haalbaar zodat de gronden verkaveld werden en het kasteel in erfpacht werd gegeven aan de stichting “Europahuis van België”.
Op 24 april 1964 werd het aangekocht door het toenmalig Ministerie van Nationale Opvoeding en Cultuur. Sedert 1970 doet het dienst als conferentieoord voor vrijetijdsbesteding.

Bron: www.steenokkerzeel.be

Advertisements

23 thoughts on “Kasteel van Ham

 1. Hi Joke,

  Ja, dit hebben wij in Nederland erg weinig. Mooie oude kasteeltjes. Ze zijn er wel hoor, maar minder bij in België.

  Foto serie!

  Grtz Wilco

 2. Heeeeeeeeel mooi………en dat vliegtuig boven je hoofd……Als ik het goed voor heb is het begin van de landingsbaan daar vlakbij eh ?Er is een taverne naast een watertoren of ben ik fout ? (zou niet de eerste keer zijn ) Groetjes

 3. knappe foto’s en met wat geschiedenis erbij,altijd leuk om te weten wat je bekijkt, dat is ook zo’n beetje mijn ding.
  🙂 grtjs…

 4. Mooie strakke sfeervolle foto’s!

  Wat een lief kasteeltje
  om zo in te trekken, ga je dan mee Joke:)

  Wel lage vliegtuigen……………..

 5. Dé hamvraag: waar ligt het kasteel van Ham, *wink, big smile*
  Maar daar weet jij wel raad mee, bedankt voor de knappe foto’s én de informatie, zo weten we tenminste wààr we naar kijken, Joke!
  Bedankt ook voor je fijne reactie ivm Vlissingen, je hebt er me veel plezier mee gedaan! En maak er een fijne dag van hé!

 6. Off topic:

  http://www.kwakoefestival.nl

  Kwakoefestival, oorspronkelijk begonnen als een weekend-voetbaltoernooi van Surinamers.
  De tentjes om het voetbalveld voor de drankjes, hapjes en muziek zijn ietwat groter geworden.
  Nu zijn alle werelddelen vertegenwoordigt.
  Bezoekers komen ook van alle werelddelen om hier feest te vieren.
  Elk weekend van de zomervakantie in het Bijlmerpark gratis te bezoeken …..

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

 7. ja dat lijkt mij nou ook, en bovendien alles behalve prettig boven je hoofd,

  dan zou ik daar niet willen wonen joke…
  wel mooi om te zien…

 8. Oorspronkelijk is het gebouw gebouwd als bescherming voor velen, uiteindelijk herbouwd voor een familie en tenslotte bewoond door 1 vrouw. De tijden veranderen zal ik maar zeggen.

  Zelf woon ik liever klein.
  Dat is veel makkelijker schoon te houden.
  En geeft mij meer Vrije Tijd!

  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

Reageren mag altijd. A comment is welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s