Ethiopia – de Hamar gemeenschap

De getrouwde vrouwen verrassen ons  met hun versierde tressen  ingesmeerd net als hun lichaam met een rode stof gemaakt van klei, fijngemalen rode steen en olie.  Een dozijn of meer koperen armbanden rond hun armen en dikke striemen op hun lichaam die ze zelf aangebracht hebben door in hun lichaam te snijden en de wond te verzorgen met as en houtskool. Naast de kleurige kralen halssnoeren dragen deze vrouwen één of meer dikke koperen ringen dikwijls met een ronde wig van ongeveer 10 cm lang die vooraan aan de keel vooruitsteekt. De uitstekende wig toont aan dat zij vrouw nummer één is. Deze metalen ringen kunnen niet meer verwijderd worden. In hun doorboorde oorlellen dragen ze metalen oorversieringen.

hamar-10

hamar-7

Lederen lappen worden gedragen als een soort rok en worden in hun middel vastgehouden door riemen versierd met Kauri schelpen (porseleinschelpen). De schelpen zijn makkelijk te doorboren en daardoor worden ze overal opgenaaid. Bijgeloof: voor hen zijn het ‘kwaad-afwerende’ schelpen.Niet alleen aan hun armen (polsen en bovenarmen) maar ook vlak onder de knie dragen ze een aantal metalen banden en ringen.

hamar-2

hamar-3

Jonge meisjes dragen meestal een hoofdbandje (bala) waaraan een heel licht metalen klep is vastgemaakt.

hamar-9

hamar-8

De mannen hebben ook lichaam decoraties maar minder pijnlijk. Zij kalken zichzelf met witte kalk pasta voor een dans of een ceremonie. De klei versieringen, een kapje,  op het hoofd van sommige mannen duidt aan dat ze in het laatste jaar een gevaarlijk dier hebben gedood. Het kapje is gemaakt door het insmeren van hun hoofd met verschillende kleuren klei die een prachtig effect heeft nadat de klei opgedroogd is. Andere mannen dragen een kleiner kapje met een struisvogelveer en bewijzen daardoor dat ze een vogel hebben afgeschoten.

hamar-1

hamar-6

De mannen slapen ‘s nachts met hun hoofd op een neksteun zodat hun kapsel niet zou breken. Ze behangen zich ook met oorbellen, kettingen, pols en bovenarmbanden. In hun lenden dragen ze als enige kledingstuk een lendendoek.

hamar-4

hamar-5

Je zal bijna nimmer of nooit een Hamar zien zonder neksteun, een mes of een Kalashnikov.

hamar

hamar-11

11 thoughts on “Ethiopia – de Hamar gemeenschap

 1. Je foto-reportage mag gerust na beroepsfotografen staan.Heerlijk om te mogen bekijken en de goede info te lezen.Hoop dat je gewoon een rustpauze hebt ingelast en niet ziek was.

  1. Nee ziek was ik niet. Even een rust pauze, wat drukker met mijn kleinzonen, maag en darmklachten ( nu speciaal dieet ervoor) en al mijn spieren in mijn benen weg waardoor ik geen stap meer vooruit kon. Nu probeer ik die stilletjes aan terug op te bouwen. Groetjes

 2. Wat een mooi volk, en wat een prachtige foto’s!
  Wat moet dat een mooie reis geweest zijn.

 3. Heb weer vol bewondering naar deze kleurrijke reeks gekeken. Je kan er zelfs een knappe “vernissage” mee houden.
  groetjes

 4. Prachtige serie van dit trotse en kleurrijke volk, ze kunnen zo in een reisgids worden
  afgedrukt en wat leuk om al die achterliggende tradities te lezen! Het spreekwoord gaat
  hier wel op voor de vrouwen ‘wie mooi wil zijn … ‘ 🙂

 5. Zeer boeiend, interessant, bijzonder, mooi gefotografeerd, wat een reis !!! Echt fascinerend. Fraaie lichaamsversieringen (zonder dat verminkende kantje eraan, zou ik het nog beter vinden, bv. die armbanden vanaf kind en die later dan wel zeer kunnen gaan knellen, die snedes die door de houtskool tot vergrote littekens worden, …)

 6. Ik vind het steeds fascinerend om te zien hoe levenswijzes zo sterk van mekaar kunnen verschillen. En de mensen zijn daar misschien veel gelukkiger als hier in onze ‘moderne’ wereld …
  Mooie fotoreks !
  Groetjes !

 7. Hey Joke, ben ook een tijdje uit roulatie geweest (problemen met de pc). Hoop dat alles goed met je is. Ben weer een uurtje zoet geweest met je mooie reportage over Ethiopië. Ongelofelijk interessant om volgen door je zeer gedetailleerde commentaar met mooie foto’s.
  Groetjes

Welkom - Welcome

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: